vrijdag 12 mei 2017

Newcastle, the Grainger Market

Wij besloten ’s wat anders te doen, een weekendje zijn vieren naar Newcastle met de cruiseferry vanaf IJmuiden. Vanaf de Noordzee vaar je via Tynemouth naar Northshields, vervolgens rijd je met een dubbeldekker naar Newcastle.

Al zwervend door Newcastle kwamen wij op de Grainger Market terecht. Deze overdekte markt werd geopend in 1835 na een openingsceremonie die door meer dan 2.000 mensen werd bijgewoond. Er zijn 243 winkels waaronder talrijke slagers en groentezaken. Er zijn 14 ingangen.

Het is een van de weinige overdekte 19e eeuwse Engelse markten die nog bestaat. Er werken 800 mensen. Er komen wekelijks 200.000 klanten. De markt werd gebouwd door Richard Grainger en architect John Dobson. Het was destijds een revolutie in winkelen bij opening de grootste binnenmarkt in de wereld.

De markt werd gebouwd in een ijzeren netpatroon met 156 slagerijen en een arcade vol groente- en fruithandelaren. Tot vandaag de dag is de Grainger Market er in geslaagd sommige van zijn oorspronkelijke elementen te houden. Er is nog steeds een weeghuis om stukken vlees te wegen. Tegenwoordig zijn het de klanten die worden gewogen. De „Marks and Spencer Original Penny Bazaar“ is naar men zegt de kleinste M&S outlet van de wereld. Er bevindt zich ook nog een luchtaanvalschuilpek onder de arcade.

De markt heeft branden, twee wereldoorlogen en vandalisme overleefd en doet het na bijna twee eeuwen nog steeds prima.

Meer over en vanuit Newcastle upon Tyne staat in onderstaande stukjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver