vrijdag 12 mei 2017

IJmuiden, vuurtorens

Wij besloten eind juni, omdat wij iets te vieren hadden eens een weekendje met DFDS Seaways van IJmuiden naar New Castle upon Tyne over te varen.

Wanneer je aan het begin van de avond wegvaart van IJmuiden, zie je terugkijken naar het land, het strand met de strandhuisjes en het dorp en de terminal van DFDS, 2! Vuurtorens, het Forteiland, Noordzeekanaal en de Hoogovens, een fascinerend gezicht.

Beide vuurtorens van IJmuiden zijn ronde, roodbruine, gietijzeren torens ontworpen door Quirinus Harder en gebouwd in 1878 door D.A. Schretlen & Co uit Leiden. De hoge vuurtoren is 35 meter hoog en vormt samen met de Lage vuurtoren van IJmuiden een lichtlijn die de IJgeul en ingang van de haven markeren. De toren telt tien verdiepingen en 159 treden.

De lage vuurtoren is 24 meter. De toren telt vijf verdiepingen en 88 treden. Er zijn in 1909 drie verdiepingen afgehaald en verplaatst naar Vlieland, daar doen deze dienst als zelfstandige vuurtoren.


In 2017 schrijft Annet Schaap het kinderboek Lampje. De VPRO zendt in januari 2023 een prachtig vormgegeven 4-delige tv-serie van Iris Otten uit naar dit boek. Het is een magisch verhaal over de 11-jarige dochter van de vuurtorenwachter. Iedere dag als het donker wordt klimt ze naar boven om het licht aan te steken. Op een stormachtige avond gaat alles mis. Dit is het begin van een avontuur waarin Lampje laat zien dat ze meer kan dan ze ooit had gedacht. Lampje speelt zich af in een mysterieuze wereld van piraten, zeemeerminnen en het Zwarte Huis. Een wereld die is gecreëerd met behulp van unieke kostuums en locaties, visual effects en meeslepende muziek. Lampje is een verhaal over moed, vriendschap en over altijd mogen zijn wie je bent. Voor de wereld van Lampje zijn witte Normandische kliffen gebruikt, Belgische stranden en duinen en de vuurtoren is samengesteld uit de onderbouw van de hoge toren van IJmuiden en de bovenbouw van de vuurtoren van Vlaardingen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver