zondag 6 mei 2018

Rat in mi kitchen

Dit voorval van afgelopen op vrijdag deed mij denken aan een oude UB40 hit uit 1986, want dat was wat er aan de hand was, een rat in mijn keuken...
Het speelde al een tijdje, geregeld hoorden wij 's avonds een soort geluid van een piepend bed onder de keuken. Wij hadden al het idee, dat het geen muis zou zijn, want het was best veel geluid.

Later toen wij eens aan het werk waren in onze schuur achter ons huis en grenzend aan de keuken, zagen wij al een bult zand en modder naast de put. De put moesten wij sowieso even schoon scheppen, daarna de modder opgeruimd. Hierin ontdekten wij een gat naar onder de grond. Er kroop iets met een lange staart naar binnen. Het gat heb ik die middag helemaal dicht gemaakt met beton. Zat het beest nu ingesloten?

Ik weet het niet. Gaten en gangetjes genoeg in een oud huis met houten vloeren. Het geluid kwam veel avonden nog steeds terug.

Van de week dacht ik, dat het geluid van achter de koelkast kwam. Die was onlangs verplaatst, want wij zijn wat aan het verbouwen in onze keuken.

Koelkast wat opzij draaien en even later zagen wij en hij ons ook. De rat vluchtte weg, om ons heen door het koelgat onder het fornuis. Vrijdagavond gebeurde het weer. Wij weer de koelkast wat opzij, de rat liep weer om ons heen, de hond had hem ook gezien, de bruine rat verdween weer door het gat.

De andere ochtend was mijn vrouw het eerst beneden, zij had een vroege dienst, ik had vrij. Daar lag de rat, voor de etensbak van onze hond. De hond had hem gepakt. Zo te zien zijn nek gebroken en laten liggen, er was geen bloed zichtbaar.

Hartstikke mooi, wij zin van de rat verlost.


De bruine rat (Rattus norvegicus) is een zoogdier, behorende tot de orde van de knaagdieren. Andere namen voor deze rat zijn Noorse rat, rioolrat, waterrat, stadsrat, of kortweg rat met variëteiten laboratoriumrat en tamme rat. Met de naam "waterrat" wordt vaker de woelrat bedoeld. De bruine rat is een van de succesvolste zoogdieren ter wereld en komt tegenwoordig over bijna de gehele wereld voor tot in de binnenlanden van Afrika. Zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied was waarschijnlijk een deel van Noord-China.

De kop-romplengte bedraagt 21 tot 29 cm, de staartlengte is 150 tot 230 mm en het lichaamsgewicht 150 tot 520 gram. Mannetjes worden groter dan wijfjes. De bijna kale staart is korter dan het lichaam. De staart heeft 160 tot 190 ringen. Het dier heeft kleine licht behaarde oren en, in het wild, over het algemeen een ruige grijsbruine vacht. De vacht is aan de buikzijde lichtgrijs van kleur. In het wild komen verscheidene variaties voor, van zwart tot bruin. Soms zijn de voorpoten zeer licht van kleur, en heeft de borst een witte vlek. De rat heeft een vrij korte snuit en is, vooral voor een knaagdier, stevig gebouwd. Het is één van de grotere soorten van het geslacht Rattus.

Toen de bruine rat zich in Europa had gevestigd werd het een hevige concurrent van de zwarte rat, door zijn betere aanpassingsvermogen aan het koude klimaat. Als een bruine en een zwarte rat samen in een kooi worden gestopt, doodt de bruine rat de zwarte en eet hem vaak op. Omdat de vlooien van de zwarte rat de belangrijkste overbrengers waren van de pest, werd met de aankomst van de bruine rat tevens de pest grotendeels een halt toegeroepen. De bewering dat de bruine rat de pestrat was, is dus onjuist. Daarentegen heeft het dier er juist voor gezorgd dat de zwarte rat, als cultuurvolger, uit Europa werd verdrongen en daarmee ook de pest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver