donderdag 26 april 2018

De perenboom, die bloeide even

Een goede week geleden, midden april bloeide de perenboom in onze tuin prachtig, allemaal witte bloesem. Het was maar even, het werd afgelopen weekend heel warm, het begon zondag flink te waaien en perenbloesem te sneeuwen en een paar dagen later was ie helemaal uitgebloeid. Maar ja, hopelijk levert het in de herfst weer een aantal mooie lekkere peren op. Nu genieten we weer van allerlei andere mooie planten in de tuin. Beide appelboompjes bloeien bijvoorbeeld nog wel.


Peer (Pyrus) is een plantengeslacht dat de algemeen bekende vruchten produceert. Het geslacht komt voor in veel landen, vooral op het noordelijk halfrond.
De peer is een boom, die op oudere leeftijd elk jaar bloeit en vrucht draagt. Hoogstambomen bloeien op latere leeftijd dan zogenaamde spillen. Er komen echter ook beurtjaren voor. De boom bloeit afhankelijk van het ras gemiddeld van half april tot begin mei. Voor een goede bestuiving is het meestal nodig meerdere rassen bij elkaar te planten. 
De peer stamt uit de voet van Tiensjan, waar peren al 3000 jaar geleden werden veredeld. Er zijn resten van peren gevonden in resten van voorhistorische paalwoningen in Zwitserse meren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver