vrijdag 16 maart 2018

Versailles, kasteel (chateau)

Ooit waren wij samen met mijn hardloopvereniging met een hele groep in oktober naar Parijs, om daar de 20 Kilometer van Parijs te lopen. Het was een leuk weekendje in de Franse hoofdstad.

Na de vrijdag, waarop wij aankwamen in Parijs en de avond gezellig in de stad, een pizzeria en in het hotel, gingen wij de dag erop na het ontbijt met zijn allen het kasteel van Versailles bezoeken.
Ja dat is toch echt groot en mooi, fantastische schilderen en mooie tuinen.

's Middags weer terug naar de grote stad, want voordat ik zou hardlopen was er nog heel wat te bekijken.



Het kasteel is een van de grootste ter wereld en een van de drukstbezochte bezienswaardigheden van Frankrijk.

In het Nederlands en in veel andere talen, wordt vaak van het paleis van Versailles gesproken. In Frankrijk wordt de benaming palais echter enkel gebruikt voor een gebouw in de stad, een gebouw op het platteland wordt château genoemd. Het kasteel van Versailles lag van oorsprong op het platteland (de stad Versailles is later naast het kasteel gebouwd) en bovendien was het oorspronkelijk een echt kasteel dat door de verbouwingen de allure van een paleis kreeg.

In 1624 werd bij het dorp Versailles een jachtslot van rode baksteen en zandsteen voor koning Lodewijk XIII opgetrokken. Zijn zoon Lodewijk XIV breidde het uit tot een reusachtig bouwwerk in een 800 hectare groot domein. De eerste architect was Louis Le Vau. In 1680, onder leiding van de architect Jules Hardouin-Mansart, werd het kasteel enorm vergroot. Het interieur werd door Charles Le Brun beschilderd.

Het kasteel van Versailles was bekend om zijn weelderige hoffeesten en strenge protocol; het is daarom het symbool bij uitstek voor het Ancien Régime. Het paleis bezat 226 woningen en dubbel zoveel appartementen voor een persoon. Men schat dat er op het einde van de regeerperiode van Lodewijk XIV dagelijks tussen de 3000 en 10.000 hovelingen in Versailles verbleven, de ene uit nieuwsgierigheid, de andere uit relationele motieven, maar de meeste om hun brood te verdienen.

Het kasteel, de voornaamste residentie van de Franse koning, was ook het regeringscentrum en het militaire hoofdkwartier van Frankrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver