zaterdag 24 maart 2018

Praag, de Burcht

Op vrijdagavond met de bus aangekomen en de zaterdag in begin maart, die wij ook al in het centrum van Praag doorbrachten, zagen wij hem steeds al boven de stad uit torenen vooral wanneer wij in de buurt van de Moldau waren. Op de heuvel zelf waren wij ook al geweest, maar de zondag gingen wij echt naar toe de Pražský hrad (Tsjechisch voor Praagse Burcht). Dit is een stad op zich. Volgens mij een stuk groter dan Windsor Castle, tot dan toe het grootse kasteel, dat ik had bezocht.

Wij gingen met een groep Nederlanders en een Nederlands sprekende Tsjechische gids naar de burcht, zo een met een paraplu met een sjaaltje er aan, om haar makkelijk terug te kunnen vinden. Tsja we gingen met een behoorlijk gemixt gezelschap. Er was zelfs een (volgens ons beiden en ook vele anderen in de groep) een dakloze bij, een wat wereldvreemde, maar volgens mij zeer intelligente man (gezien de vragen, die hij de gids stelde). Hij had oude onfrisse, slecht passende kleding aan, een zak vol foldertjes bij zich en hij schoot foto's met een ouderwets kleine wegwerpcamera.
Het was nog niet heel druk, toen wij naar binnnen gingen rond tien uur, maar een koffie een halve rondleiding en dus anderhalf uur later bij de wisseling van de wacht was er al aanmerkelijk meer volk.

Na het bekijken van de wisseling van de wacht verlieten wij de burcht weer en daalden wij af naar de Malá Strana (Kleine Wijk).



De originele Praagse burcht stamt uit 880 en is gesticht door Borovoj, de oudst bekende vorst van de Przemysliden. De huidige gebouwen zijn in drie bouwstijlen opgetrokken: romaans, gotisch en classicistisch. Het begin werd gemaakt door vorst Wenceslaus I. Op de "Heuvel der Goden" liet hij in 925 een rond gebouw als veilige schrijn voor de hand van Sint-Vitus bouwen. De met houten palen omheinde vesting werd in de 11e eeuw door koning Bretislav I door een stenen burcht vervangen.
De Praagse burcht vormt tegenwoordig een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang. De burcht is de grootste burcht ter wereld, met een oppervlakte van 7,5 ha.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver