zaterdag 10 maart 2018

Huisduinen, Lange Jaap

Een midweekje vrij. Wij wilden samen met onze hond weer eens naar zee. Wij hebben een mooi huisje met sauna gehuurd in Julianadorp aan Zee, maar een paar minuten lopen van het strand. Wij zitten niet constant in de sauna, dus hebben wij veel tijd om om te huizen in de duinen en op het strand in het noorden van Noord-Holland. Op een zonnige dag reden in maart wij via Den Helder naar Huisduinen, om daar Fort Kijkduin te bezoeken. Fort Kijkduin ligt nog net in de duinen. Een eindje verder achter de dijk ligt vuurtoren Lange Jaap, die wij vanaf ons huisje 5 kilometer zuidelijker ook kunnen zien.
Verder heb je hier een prachtig uitzicht op Noordzee, Den Helder, Waddenzee, Marsdiep, Noorderhaaks en Texel, kortom een prachtige plek. Na het bezoek aan het fort hebben wij ook nog heerlijk geluncht in Nogal Wiedus, om nog langer van deze plek de bij Lange Jaap te kunnen genieten.

Op 21 september 2021 is rondom Lange Jaap 70 meter afgezet. Wegens scheuren in het gietijzer zou de toren op omvallen staan. Dan moeten wij blij zijn, dat dit een rijksmonument is. Zo'n iconische vuurtoren moet toch blijven?


Lange Jaap is een vuurtoren die net ten noorden van Fort Kijkduin staat in Huisduinen, bij Den Helder. De toren is sinds 1988 rijksmonument. Met een hoogte van 63,45 meter is het de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland (Tussen 1974 en 2008 was dat de vuurtoren aan de Maasvlakte). De bouw van de toren is begonnen in 1877 en het licht is op 1 april 1878 ontstoken. De zestienzijdige toren is geheel opgetrokken uit gietijzeren platen met een opstaande rand die aan elkaar geschroefd zijn waardoor de vuurtoren erg zwaar is (506.100 kg gietijzer). De ontwerper van de vuurtoren was Quirinus Harder, voormalig hoofdconstructeur van de bouwkundige dienst van het loodswezen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de vuurtoren in camouflage-kleuren geschilderd. In 1979 werd er een radarinstallatie op de vuurtoren geïnstalleerd.

In 1992 werd de kap van de vuurtoren vervangen door een nieuw exemplaar. De oude koepel is te vinden op de voormalige rijkswerf Willemsoord te Den Helder. Sinds 1998 is de Lange Jaap gesloten voor publiek vanwege breuken in de gietijzeren vloeren. De Lange Jaap geeft vier schitteringen in twintig seconden. Tegenwoordig is de Lange Jaap op vierenvijftig kilometer afstand te zien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver