zondag 11 maart 2018

Fort Kijkduin, buiten het mooist

Heerlijk zo'n midweekje aan de Noordzeekust in Julianadorp aan Zee. De derde dag besloten wij naar Fort Kijkduin te gaan in Huisduinen. Een van de prachtige  forten van de stelling van Den Helder.
Het buitendeel boven kun je gratis bekijken. Dit is al best de moeite waard. Het uitzicht op deze plek is fascinerend. Wij gaan naar binnen, beneden. Wij betaalde de entree en gingen eerst het museum bekijken. Over het algemeen was dit niet zo aan ons besteed, te statisch. Veel aangeklede poppen en niet geweldig uitgelicht. Verder andere spullen voornamelijk uit de Tweede Wereldoorlog.

Na deze tentoonstelling loop je nog even onder buiten. Grappig was, dat daar aan de achterkant ineens een fazantenhaan opvloog. Schrok van ons, vloog de duinen weer in. Ook nog even de Grafelijkheidsduinen ingelopen waar  o.a. een kudde Schotse hooglanders rondloopt om buiten het fort rond te kijken. Prachtig!

Toen weer naar binnen, om het zeeaquarium te bekijken, voornamelijk met vissen uit Waddenzee en Noordzee. Dit was wel aardig, maar ik heb mooiere gezien. Al met al was het trouwens de entree best waard.

Na het bezoek aan het fort gingen wij op zoek naar een lekkere lunch, dat was Nogal Wiedus op de dijk vlakbij, genieten van een broodje makreel met uitzicht op de Noordzee, Marsdiep,Texel, Noorderhaaks, Lange Jaap, prachtig.



Het fort is gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte die Huisduinen bezocht in 1811. Hij zag grote waarde in de strategische ligging van Den Helder en wilde er een belangrijke marinehaven van maken. Het moest "het Gibraltar van het noorden" worden. De eerste bouwfase duurde tot 1813. Het was een gemetseld reduit met twee bastions aan de zuidzijde, omgeven door een droge gracht. Het hoofdgebouw bestaat uit acht afgedekte ruimten, ook wel beuken genoemd. Het is vrij groot qua omvang: destijds bood het fort plaats aan ruim 700 soldaten.
In 1996 werd het gerestaureerde fort en het Noordzeeaquarium geopend, dat in het ondergrondse gangenstelsel is gebouwd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver