zaterdag 10 maart 2018

Julianadorp, noordzeekrab

Een heerlijk midweekje in Julianadorp aan Zee. De eerste dag hadden wij ons samen al prima vermaakt. 's Avonds een sauna genomen in ons huisje en prima geslapen. Wij waren al redelijk op tijd wakker en het eerste wat wij besloten te doen was de hond uitlaten. Een flink stuk wandelen.

Bij Julianadorp aan Zee het duinpad op, wij namen niet Strandslag De Zandloper bij vlak bij ons huisje maar zwierven noordwaarts door de duinen. Na een kleine twee kilometer beklom ik even de toren van het voormalige schietkamp Falga, om van het mooie uitzicht te genieten, de Noordzee, de duinen, Huisduinen, Den Helder en Julianadorp. en de nog lege bollenvelden (begin maart) even later namen wij strandslag Falga, prachtig, de zee. Op het strand ligt altijd van alles, vele soorten schelpen, zo nu en dan een krab. meeuwen en strandlopers bij de vloedlijn, echt genieten.

Wij zagen ook een mooie noordzeekrab, toen wij weer richting strandslag De Zandloper liepen.
Na een uurtje daar weer over de duinen, terug naar ons huisje voor een lekker ontbijt. Het was een heerlijke wandeling met de hond en begin van deze vakantiedag.

De noordzeekrab (Cancer pagurus) is een kreeftachtige uit de orde van tienpotigen.De carapax kan tot 27 cm breed worden maar is meestal minder dan 15 cm breed. Van de vijf paar poten heeft het eerste paar scharen, de andere zijn harig. De kleur is roze tot bruinachtig, terwijl de uiteinden van de scharen zwart zijn. De noordzeekrab is vooral te herkennen aan de insnijdingen aan de zijkant van het rugschild. De krabben leven aan rotsige kusten tot een diepte van 100 meter. Ze komt voor in de Noordzee, de Noord-Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee. De Noordzeekrab kan tot 25 cm lang worden en kan tot 4,5 kg wegen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver