zaterdag 7 oktober 2017

vliegenzwam, rood met witte stippen

Liep vorige week met onze hond 's ochtends in het parkje, het is herfst dus al wat vochtiger zie ik onder de bomen in het gras in eens een paar mooie vliegenzwammen. Leuk.

Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen. Ja de vliegenzwam is toch de meest tot de verbeelding sprekende paddenstoel van Nederland, veel bekender dan bijvoorbeeld de berkenzwam (ook heel mooi), of reuzenzwam, die in hetzelfde parkje soms ook niet te missen is.

Er stond ook een mooi onder de hulst, maar die had al een gat en de hoed was er een dag later al helemaal af gevallen.

De vliegenzwam (Amanita muscaria) is een paddenstoel, die algemeen voorkomt in de lage landen. Eten ervan kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen, maar de ernst hiervan valt meestal mee.
Ze groeien veelal in loofbossen, in nauwe associatie (symbiose) met berk, tamme kastanje, eik, beuk,  den en spar. De bekendste verschijningsvorm van de vliegenzwam is een donkerrode hoed met witte stippen. De witte stippen zijn restanten van het algeheel omhulsel waarin de paddenstoel 'opgesloten' zat, voordat hij uit de grond omhoog kwam. Deze spoelen bij regenachtig weer vrij snel van de hoed. De kleur van de hoed is echter variabel en kan variĆ«ren van rood tot oranje met gele tinten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver