vrijdag 11 augustus 2017

Quarten , brown Swiss

Vakantietijd! Hond thuis bij kinderen, wij naar Zwitserland, wel wat ideeën, geen vast plan, dus zwerven! Donderdag 13 juli 2017.

Wij zijn al een paar dagen in Zwitserland. Het zwartbonte vee, dat wij onderweg in Nederland vooral zien, zie  je hier niet veel. Het is hier in de gemeente Quarten boven de Walensee vooral Brown Swiss met een koebel. Die koebel van deze 'Lila Pause koe' scoren wij vast ook nog wel, komt in de veranda te hangen.




De Brown Swiss  rund komt oorspronkelijk uit het noordoostelijke Alpengebied van Zwitserland. Het is een dubbeldoel-ras is (het werd gehouden voor zowel het vlees als de melk) en de koeien staan bekend om hun hoge vet- en eiwit percentages en om de sterke benen en klauwen zijn ze bekend. Mede door deze eigenschappen wordt dit ras gebruikt om in andere bloedlijnen in te kruisen, bijvoorbeeld in combinatie met het hier veel meer bekende Maas-Rijn-IJssel vee en Holstein-Friesian. 
De koeien hebben een schofthoogte van 135-140 cm en wegen 650-700 kg; de stieren zijn 145-155 cm hoog en 1.050-1.125 kg zwaar. De meest voorkomende kleur is grijsbruin, maar er zijn variaties van lichtgeel tot donkerbruin. In de zomer is onder invloed van de zon de vacht meestal wat bleker van kleur.
Het ras is vooral te vinden in het Alpengebied (Zwitserland, Oostenrijk, het noorden van Italië en het zuiden van Duitsland). Daar blijft de populatie zowat stabiel. De laatste jaren is het ras wel bezig aan een opmars in Frankrijk en Nederland. Ook in de VS is het ras bekend.

Meer over en vanuit Quarten staat in onderstaande stukjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver