zaterdag 1 juli 2017

Met Aagje


24 juni 2017

Heerlijk zo'n dagje Efteling (al doen wij dat maar eens in de heel veel jaar) vaker is niet nodig. De echte wereld heeft al zoveel moois. Overigens, ooit was Efteling echt, het was een gehucht op dezelfde plek, dat door zandstormen is verdwenen onder de Loonse en Drunense Duinen.

Maar wij waren speciaal een weekend in Brabant om de Efteling te bezoeken. Een leuk momentje na heerlijke koffie met gebak in Station Timur Oost op de Efteling met mijn dochter zo'n prachtig ritje gemaakt door het park over het smalspoor van de Efteling Stoomtrein Maatschappij. Erg leuk, weer eens wat anders dan een fietstreintje. Vooral het stationnetje waar de trein doorrijdt in het Marerijk met allerlei sprookjesfiguren op het perron verraste ons onderweg.



Stoomloc 'Aagje' is een in 1911 door Orenstein & Koppel (fabieksnummer 4930) gebouwde loc die sindsdien dienst heeft gedaan bij steenfabriek IJsseloord in Arnhem. In 1968 werd het locje door de Efteling overgenomen. Voordat zij bij de Efteling kwam werd de locomotief opgeknapt door Kees Neve. Uiteindelijk kreeg de locomotief een donkergroene kleur. Het locje is aangepast aan de ideeën van Anton Pieck, de ontwerper van de Efteling. Zo heeft het bijvoorbeeld een losse tender gekregen, omdat het publiek die nu eenmaal verwacht bij een stoomloc. Voor de tender werden wielen gebruikt van oude mijnkarren. De loc kreeg in 1979 een nieuwe ketel. Later zijn er nog andere details aan toegevoegd, zoals een frontsein ter hoogte van de schoorsteen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver