zaterdag 29 juli 2017

Heidelberg - de halsbandparkieten

Vakantietijd! De hond thuis bij de kinderen, wij naar Zwitserland, wel wat ideeën, geen vast plan, dus zwerven!

's Middag hebben wij heerlijk gewandeld en gegeten in Heidelberg, 's avonds vonden wij dat wij wel een biertje hadden verdiend. Wij hebben het heerlijk donker zien worden op het terras van Metropolis en genoten ondertussen van de in- en uitstappers op alle Flixbussen, die er af- en aanreden. Ook was de hele kolonie halsbandparkieten die de bomen op het plein bevolkten een genot om te zien, wat een gekrijs heerlijk. 




De halsbandparkiet (Psittacula krameri) is een papegaaiachtige uit tropisch Afrika en India, die ooit naar Europa is gehaald als volièrevogel. In de loop der jaren is een aantal van deze vogels ontsnapt of vrijgelaten. Zij aarden goed in West-Europa, konden zich vermenigvuldigen tot vele tienduizenden exemplaren en hebben zich ondertussen als exoot gevestigd. Het is een opvallend groen gekleurde, vrij grote (42cm) vogel met lange, puntige staart en een rode snavel. Hij heeft een heel opvallende, luide lokroep. De mannetjes onderscheiden zich door een band die rond de nek roze is en bij de keel zwart. De middelste staartpennen hebben een blauwachtige schijn. Bij het vrouwtje is de band onduidelijk, juvenielen zijn geler en hebben een onduidelijke of zelfs geen band. In West Europa komen halsbandparkieten het meest voor in en rond de grote steden. De vogels verspreiden zich ook buiten de steden.

Jaren geleden zijn mijn zoon en ik ook al eens verrast door overvliegende halsbandparkieten, toen wij met onze boot Amsterdam-Noord bezochten.

Meer over en vanuit Heidelberg staat in onderstaande stukjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver