dinsdag 13 juni 2017

Workum, kauwen


Onze vaarvakanties in Nederland

Vanaf Woudsend voeren wij naar Workum en vonden wij op 23 juli 2012 een leuke ligplaats midden in de stad vlak achter de supermarkten met uitzicht op de Sint Gertrudiskerk.

’s Avonds zat opeens deze 15e eeuwse Gotische kerk met vrijstaande 16e eeuwse toren vol met kauwtjes.

Deze kleine torenkraai is een van de kleinste leden van de kraaienfamilie (34-39 cm lang).

Kenmerkend zijn de grijze kleur van de zijhals en achterhoofd en de lichtgroen-grijze oogring. Vrijwel volledig zwarte exemplaren komen ook voor. Kauwen komen meestal in groepen of paren voor en foerageren vaak gezamenlijk. De paarband blijft ook binnen een grotere groep waarneembaar. De roep is een tsjak-tsjak-achtig geluid. In de groep hebben ze veel geluiden waarmee ze communiceren, van vrolijk kwetteren tot zacht tokkelen (kikakaka ko). De bekendste roep is hun naam “kauw kauw”. Ze hebben complexe banden met elkaar en blijven als koppel elkaar trouw voor het leven.

Kaatjes eten van alles: zoals insecten, slakken, spinnen, zaden, granen, eieren en fruit. In de omgeving van de mens doen kauwen zich ook tegoed aan afval, kattenbrokken en karkassen van overreden dieren. Kauwtjes nestelen ze meestal in groepen in bomen, elders ook wel op rotswanden en in schoorstenen. De 4-5 eieren worden 16-17 dagen bebroed en de jongen vliegen na een dikke maand uit.




Meer over en vanuit Workum staat in onderstaande stukjes




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver