maandag 19 juni 2017

Smilde – Zendmast

Onze vaarvakanties in Nederland, zaterdag 14 juli 2007

Vanuit Diever waar wij onder andere door Oude Willem fietsten voeren wij via Smilde naar Assen. In Smilde lagen wij tegenover het café. We hadden er goed zicht op, maar het werd er niet druk die avond. Smilde is vooral bekend door zijn zendmast, daar zijn wij ook even wezen kijken.

Zendstation Smilde is een zendmast in Hoogersmilde en werd opgeleverd in 1959 voor de transmissie van televisie- en radiosignalen. De constructie van gewapend beton en staal was toen met 294 meter de hoogste in Noord-Nederland.

Op 15 juli 2011 stortte het bovenste stalen gedeelte van het zendstation door een brand volledig in. Het onderste betonnen gedeelte bleef overeind staan. De toren is hersteld en in september 2012 weer in gebruik genomen.

De constructie lijkt op die van de Gerbrandytoren in IJsselstein. Het onderste deel is 82 meter hoog en van gewapend beton. Daarbovenop was een stalen mast gebouwd. Aan het hoogste deel van deze stalen mast waren de radio- en televisiezendantennes gemonteerd. De totale hoogte was ooit, tot de ombouw in september 2007, 303 meter. In het bovenste deel van de betonnen toren bevinden zich de ruimten waarin de radio- en televisiezendapparatuur is opgesteld. De zenders zijn met coaxkabels verbonden met de zendantennes. De dunne mast was met een aantal tuikabels verankerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver