dinsdag 6 juni 2017

Oud Kraggenburg (Fl)

Onze vaarvakanties in Nederland

Vrijdag 11-7-2008 Met zijn vieren met onze boot op vakantie (pa + ma, 2 pubers en een hond)

1e Vakantiedag + vrijdag! Vanmorgen eerst thuis nog even een beetje uitgeslapen en toen gingen wij ons klaar maken voor de vakantie. Ik heb al 2 dagen vrij, maar de afgelopen 2 dagen zijn best druk geweest, doordat onze zoon woensdag rond half 5 zijn linker wijsvinger had gebroken bij een val met 't skaten. Mijn lief was met hem van half 5 tot half 11 druk geweest bij huisarts en Sophia Ziekenhuis. Donderdag moesten wij daar ook nog even een dvd'tje van de röntgenfoto's halen, zodat de brokkenpiloot op donderdag op vakantie in Sneek verder kan worden behandeld.

Vanmorgen vertrokken wij volgeladen vanaf onze haven, rond half 11 met een volle buik van een keizerlijk ontbijt. Windkracht 4 á 5 (later bij het Zwarte Meer 5 á 6) en 20 graden naar Kraggenburg. Door het Zwartewater, voor het Zwartemeer met het Vogeleiland vol zwanen en aalscholvers op rechts varen wij richting Kadoelermeer en zo naar de Noordoostpolder. Even voor 2-en gingen wij daar door de Voorstersluis. Een sloege met een huurbak uit de Drait (Drachten) probeerde nog even in zijn onnozelheid voor te pikken, maar werd door de sluiswachter via de omroepinstallatie terechtgewezen en achter ons gestuurd. Rond kwart over 2 waren wij al te plek in de jachthaven in de Leemvaart bij Kraggenburg mooi langs de kant. Onze hond stoeien met de buurhond. Mijn lief en ik rond vier uur patat gehaald in het dorp en daarna hingen wij lekker op de achterbank

Mijn zoon en ik gingen ‘s-avonds nog even te fietsen. In Flevoland is bijna alles strak en recht, maar zo nu en dan stuit je nog op iets ouds, zoals de voormalige eilanden Schokland en Urk, maar ook het voormalige opgeworpen vluchteilandje met lichtwachterswoning *Oud Kraggenburg. Daar hebben wij even staan kijken. Zaterdag verder richting Emmeloord.


*Vanuit Genemuiden liepen 2 dammen 6 kilometer de Zuiderzee in naar het eiland, om verzanding van het Zwarte Water tegen te gaan. De eerste bewoners van Oud-Kraggenburg namen in 1848 hun intrek. De huidige lichtwachterswoning is in 1877 gebouwd op een verhoogde terp van 4,5 meter boven Nieuw Amsterdams Peil staat inmiddels te midden van de akkers van Flevoland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver