vrijdag 9 juni 2017

Nijetrijne, de Driewegsluis

Onze vaarvakanties in Nederland

Met zijn 4-en + hond met de boot op vakantie

1 augustus 2010, Nijetrijne

Vanmorgen in de Linde werden wij wakker met schapengeluiden, best leuk eigenlijk. Lekker rustig aan gedaan, de hond een paar keer uitgelaten, lekker een gebakken eitje gegeten. Ik heb nog een wasje gedaan en kwart over 12 zijn we weer gaan varen. Op naar de Driewegsluis. Wij namen weer het oude sluisje, zo leuk en relaxt, terwijl de grote sluis weer allemaal drukte had. Hier dus geen stress.

Bij de brug van Ossenzijl was het lachen geblazen, er lag een huurboot voor die hard voor- en achteruit voer en maar geen balans in zijn boot kreeg. De boot achter hem was ook al in de war, dus toen ze eindelijk door de brug mochten, wachtte de huurboot tot het licht groen werd en de boot erachter schampte de brug aan beide kanten van de boot, omdat hij overstuurde. Best wel lachen dus.
Onze dochter en mijn vrouw zaten lekker voor op de punt van de boot in de zon, terwijl ik ons naar Steenwijk voer.

In de passantenhaven in Steenwijk hebben wij later heerlijk geborreld op de kant. Mijn vrouw, dochter, hond en ik hebben nog heerlijk in het park gewandeld. Er speelde een country bandje, klonk gezellig. Mijn zoon bleef ondertussen aan boord, achter de laptop.
Op de terugweg uit het park Ramswoerthe hebben wij Chinees gehaald en lekker aan boord opgesmikkeld.

De dag erna



Een driewegsluis is een schutsluis met drie stel deuren. Dit soort sluizen is zeldzaam omdat daar waar drie kanaalniveaus op een punt bij elkaar komen en op die plek een sluis nodig is niet veel voorkomt.

De meeste boten kiezen de grotere Dr. Linthorst Homansluis in de Linde om van de Weerribben naar Friesland te varen of vice versa. Wij nemen meestal de Driewegsluis. Deze is kleiner, rustiger veel ouder en wordt bediend door vrijwilligers van de Turfroute. Bij de grote sluis is vaak veel gestress en gestuntel te zien met vooral de schippers van de huurvloot. Bij de driewegsluis (waarvan nog maar 2 deuren worden bediend) gaat alles kalm aan, maar wel rap zijn gangetje.

Je schip moet wel laag genoeg zijn, om onder de vaste brug voor de sluis door te kunnen, maar dan is het een aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver