maandag 5 juni 2017

Kraggenburg (Fl) – Prairie?



Vrijdag 20 juli 2012 

De vakantie is begonnen, wij vertrekken samen dit jaar!
De vakantie is begonnen! Vanmorgen heeft mijn lief nog gewerkt en na het werk thuis net zijn vieren nog even koffie gedronken met onze zoon en dochter die thuis blijven. Daarna samen naar de boot.
’s Morgens had ik al alle ‘zaken’ op de boot geregeld, zoals water bijvullen, accu’s laden, motor startklaar gemaakt. Toen wij aan boord kwamen konden wij dus gelijk vertrekken. Fietsen voorop en varen. De zon scheen, met mooi weer weg. Helemaal naar Kraggenburg. Wij liggen mooi achteraan in de passanten haven. Lekker vrij! Onderweg hadden wij lekker gegeten en gedronken.
Na aankomst een flesje wijn leeggemaakt en daarna lekker suffen.
’s Avonds laat kwam een havenmeester met een bekend gezicht maar het was hem niet nog het havengeld ophalen, met de walstroom op de eerste paal in deze haven komt het nooit meer goed, ook ’s avonds nog een boswandeling gemaakt met de hond…

Zaterdag 21 juli 2012

…ook ’s morgens startten wij weer met een boswandeling en rond 10 uur voeren wij richting Marknesse… een ander jaar passeerden wij hier nog een tipi* vlak buiten Kraggenburg.
De saaie poldervaarten door. Wel gezellig de radio erbij en lekkere hete koffie. Soms zagen wij een reiger, valkje of kiekendief. Tegen een uur waren wij bij de sluis voor Lemmer. Nog even tot half 2 het schaft afwachten en toen er door. Bochtje om langs de vuurtoren en volgende sluis Lemmer in. Was nog een plekje van 10 meter vrij, waar mijn schat kundig indraaide. Bootschappen gehaald bij Jumbo en Mitra (Plutos!) en de Skipswinkel. Toen borreltje!. Vakantie dus pas tegen 7 eten. Sla, aardappeltjes met spekjes en heerlijk gehakt. Nog heerlijk samen met de hond naar het strand geweest en gedoucht. Inmiddels liggen wij hier gestapeld (dubbel) zoals iedereen hier in de gracht. Morgen nog maar een stukje opschuiven of verder varen, want wij liggen op de plek van de rondvaartboot. Nu eerst een blikje bier.

*Varende door de Zwolsevaart van Kraggenburg richting Marknesse en Emmeloord zagen wij voorbij het Voorsterbos aan de westzijde van de vaart ineens een Tipi staan, ziet de Noordoostpolder er ineens toch heel on-Nederlands uit. Ach je ziet wel vaker deze typische tipi's, bij Easterlittens en Visvliet zagen wij ze ook al eens in de Nederlands wei.

Een tipi ( afkomstig uit het Lakota) is een kegelvormige tent die – in tegenstelling tot een wigwam – niet bolvormig is en bedekt met boomschors, maar met dierenhuiden of canvas. De tipi kan snel afgebroken en opgezet kan worden. Deze indianentent wordt van oudsher gebruikt door de indianen op de Great Plains in de Verenigde Staten en Canada. Een tipi bestaat uit een frame van rechte stokken van ceder of vurenhout, een bedekking van canvas of dierenhuiden, een binnenvoering en een deur van canvas of huid. Bovenin zat een rookgat dat met lijnen open en dicht kon worden gemaakt.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver