zondag 4 juni 2017

Hoek van Holland – Vuurtoren

Lekker een paar dagen naar Londen met de Veerboot vanaf Hoek van Holland. Wij hebben nog even tijd het dorp door te lopen, voor wij inchecken. Later toen het donker werd ging het rode vuurtorentje niet meer branden. Dit torentje uit 1893 is het oude hoge licht, het oude lage licht is na buitengebruikstelling verplaatst naar het havenmuseum in Rotterdam.

Het plan voor plaatsing van de 2 oude vuurtorens van Hoek van Holland dateert uit de tijd van de aanleg van de Nieuwe Waterweg (1866 tot 1872). De vuurtorens waren nodig om de scheepvaart veilig richting haven van Rotterdam te kunnen loodsen.

Het oude hoge licht staat aan de Willem van Houtenstraat. De rode gietijzeren toren is ontworpen door en gebouwd in 1893 door Penn & Bauduin. De toren heeft een trap met 111 treden. De ronde toren had een draaiend optiek dat in 1960 werd vervangen. Het hoge licht heeft dienst gedaan tot de komst van de nieuwe lichten bij de aanleg van de Maasvlakte in 1974. Het optiek is daarna nog gebruikt in de vuurtoren aan de Maasvlakte. In 1982 kreeg het hoge licht een monumentenstatus.De toren is momenteel in gebruik als Nederlands kustverlichtingsmuseum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver