donderdag 11 mei 2017

Zusters' Clivia

Mijn vrouw werkt al vele jaren in de zorg en heeft de afgelopen 3 jaar veel tijd gestoken in een opleiding, waarvoor ze uiteindelijk ook is geslaagd.

Gekscherend spreken wij zo nu en dan over Zuster Clivia. Zuster Klivia is een rol uit de oude 60-ger jarenserie Ja Zuster, Nee Zuster van Annie M.G. Schmidt, waar wij eigenlijk nog maar heel vaag enige beelden van in ons hoofd hebben, maar de liedjes kennen wij grotendeels nog wel.

Ik zei altijd als je slaagt, krijg je van mij een clivia. In tuincentra gekeken, zaadjes besteld op internet, maar nee geeneen te pakken gekregen en voor het slagen had zij toch geen clivia van mij gekregen.

Nu weer een tijdje later hebben wij toch een stekje van een clivia staan. Eindelijk! Mijn vrouw had er zelf een gekregen van een cliënt.




Het is nu september 2019 en na meer dan 2 jaar bloeit dit stekje voor het eerst! Mooi hé?

Clivia of de Sint-Jozefplant is een geslacht uit de narcisfamilie. De plant werd door John Lindley vernoemd naar Lady Charlotte Florentine Clive, hertogin van Northumberland en gouvernante van koningin Victoria. De eerste geïmporteerde clivia's boeiden op haar landgoed Almwick. Het zijn kruidachtige, overblijvende planten met donkergroene bladeren en oranje of oranjerode clusters van bloemen die op lelies lijken.
Clivia-soorten worden vaak als sierplanten gebruikt, met name Clivia miniata. Van deze soort worden vele hybride variëteiten wereldwijd gecultiveerd met kleuren van diep oranjerood tot lichtgeel. Tot 2002 waren vier soorten bekend, alle uit het oosten van Zuid-Afrika. Het zijn schaduwminnende soorten, die gedijen in gebieden met veel regenval in de zomer. De vijfde soort werd gevonden in het westen, in compleet andere, semi-aride klimaatomstandigheden en kreeg daarom de naam Clivia mirabilis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver