vrijdag 26 mei 2017

Terherne (Frl) De Kameleon

Onze vaarvakanties in Nederland

Vanuit Akkrum varend richting Terkaplesterpoelen, of vanaf het noorden langs de Greate en Lytse Griene over het Sneeker Meer kom je bij het dorpje Terherne.

In de periode, dat onze kinderen rond 8, 9 jaar waren kwamen ook de speelfilms uit. van de Kameleon. Onderweg met de boot lazen wij voor uit de oude Kameleons die wij nog van vroeger toen wij klein waren op de vliering hadden liggen. Later kochten onze kinderen zelf ook nog delen. De Kameleon was erg in rond 2003.

Ja Hotze de Roos* (men vond het geen literatuur, maar hij) kon mooi schrijven en als jongen, die het liefst buiten speelde, stak je er toch nog wel veel van op. Ook al spelen de boeken zich duidelijk niet in de 21ste eeuw maar in de 20ste eeuw af, de manier waarop Sietse en Hielke Klinkhamer en maten avonturen beleven, met hun snelle motorboot, kunnen improviseren en problemen oplossen. spreekt jongens en meiden van de bovenbouw van de basisschool nog steeds aan.

Terherne was niet het voorbeeld voor het denkbeeldige Lenten uit de boeken van de Kameleon, maar gelegen op een soort van eiland in het Sneekermeer met nog vele andere echte eilandjes er omheen, voldoet het perfect als lokatie van het Kameleondorp. Overigens fungeerde het stadje IJlst als Lenten in de beide speelfims van Stefan de Jong.

Voor onze zoon daar nog een Kameleonpyjama gekocht. Hij heeft er nog jaren in geslapen.

*De Roos Langezwaag 1909- Krommenie 1991, was eerst timmerman, maar is later bekend geworden als schrijver van de jeugdboeken over de tweeling Sietse en Hielke Klinkhamer. Zij spelen de hoofdrol in de reeks De Kameleon.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver