vrijdag 12 mei 2017

Swifterkamp – Prehistorie

De foto bij dit stukje is gemaakt in Swifterkamp in Natuurpark Lelystad, waar wij geregeld hebben aangelegd varend met onze boot door de Larservaart tussen Lelystad het zelfbedieningssluisje en verderop de Hoge Vaart. Wij alle vier waren onder de indruk van dit prachtige pre-historische dorpje.

Op een mooie plek in Natuurpark Lelystad ligt het kleine dorpje Swifterkamp, twee boerderijen, een jager-verzamelaarhut en drie bijgebouwen. Het dorpje ademt de sfeer uit van lang vervlogen tijden. Zo nu en dan wordt het bewoond door groepen volwassenen en kinderen die voor korte of langere tijd willen proeven hoe het zou zijn te leven in de Nieuwe Steentijd; de tijd dat jager-verzamelaars geleidelijk overgingen tot het boerenbestaan (in midden Nederland vanaf ca. 6300 jaar geleden).

Vaak besluiten groepen één of meerdere nachten door te brengen in de steentijd. Onder het wakend oog van Org, het godenbeeld dat het gehele Swifterkamp overziet, wordt er geslapen op stromatrassen in de boerderijen die gebaseerd zijn op opgravingen gedaan nabij Schokland. In het naseizoen en tijdens dagen waarop de nederzetting niet verhuurd is, nemen vrijwilligers en medewerkers van de Stichting Prehistorische Nederzetting Flevoland (SPNF) regelmatig hun intrek in het dorpje om bouw- en onderhoudswerkzaamheden te verrichten. (Bron van dit verhaal is grotendeels http://www.spnf.net/)

Ben je in de buurt, het is allemaal gratis de bezoeken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver