woensdag 3 mei 2017

Ribe (DK) Het oude stadje

Met de camper naar Denemarken, maandag 1 augustus 2016

Na wat omrijden om uit Husum te komen, want er was een weg die wij wilden nemen afgesloten, kwamen wij door Noord-Friesland over de tweebaansweg met ons campertje in Denemarken. Onderweg in Denemarken passeerden wij het onder andere het dorpje Brøns
Het was nog maar onze tweede keer in Denemarken.

Op naar Ribe. Wij vonden een plek op de camperplaats vlak bij het centrum. Het was even een kwartiertje wachten daar, maar toen kwam er een plekje vrij. Allemaal Italianen om ons heen. Ook leuk. Even nog wat bijkomen en toen gingen we lekker een paar uurtjes de prachtige oude stad in.

Ribe is het oudste stadje van heel Scandinavië. Het werd in 710 n.Chr. gesticht als marktplaats van Friezen en Vikingen. Gedurende een deel van het jaar ontmoetten kooplieden elkaar hier om te handelen. Er was een kade voor het aanleggen van de schepen en een houten weg waarlangs de tenten van de kooplieden werden opgezet. Later kreeg de marktplaats een permanent karakter en werden er huizen en werkplaatsen gebouwd. Ribe werd ook een bisschopsstad.

Tot de 16e eeuw was Ribe een belangrijke handelsstad. Door de reformatie, het dichtslibben van de de Ribe Å, de stadsbrand van 1580, overstromingen (zoals op 11–12 oktober 1634), oorlogen en de pest, veranderde dit echter. Het in 1580 verwoeste stadsdeel werd wel weer herbouwd, maar na het midden van de 17e eeuw nam het economische belang van de stad af. Mede hierdoor kon Ribe wel zijn oude karakter behouden.

Wij hebben hier heerlijk rondgekeken en het is echt een mooi stadje met leuke straatjes en oude huizen. Ook nog even in de Dom gekeken. De dag er op toch gewoon weer verder. Wij wilden zwemmen in de Noordzee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver