vrijdag 19 mei 2017

Jelling (DK) een regenachtige dag

Met de camper naar Denemarkenwoensdag 2 augustus 2016

Na een langere rit die ons door de regen via Ringkøbing en Skjern voerde belandden wij uiteindelijk op een camping in Jelling. Later die middag, tussen de buien door (althans dat hoopten wij), besloten wij maar eens een stukje cultuur te gaan snuiven naar de grafheuvels, runenstenen, kerkje en museum te gaan.

Dat was best wel leuk en toch ook wel indrukwekkend. Voor de Denen zelf is het een van de belangrijkste plaatsen van hun geschiedenis. Het museum is interactief, maar ondanks onze kennis van het Duits, Engels, Fries, en Nederlands is onze kennis van het Deens allerbelabberdst. Lezen kan ik nog wel iets van maken, maar verstaan is nog een brug te ver. Daardoor waren wij in het museum waar verder weinig ouds te zien is snel klaar.

Buiten bij en in het kerkje was het wel indrukwekkend.

Jelling is een oude en belangrijke plaats in de geschiedenis van Denemarken. In het midden van de Vikingtijd, rond het jaar 1000, was Jelling enige decennia de woonplaats van de Deense koningen. Van 2 koningen is zeker dat ze hier hebben gewoond, namelijk Gorm, bijgenaamd ‘de oude’, en zijn zoon Harald I van Denemarken, bijgenaamd ‘Blåtand’ (Blauwtand)*. Deze koningen hebben de beroemde monumenten van Jelling nagelaten: twee enorme grafheuvels, twee stenen met inscripties in runenschrift en de kerk van Jelling.
*Vijf jaar later kwamen wij opnieuw iets tegen over de geschiedenis van Blåtand, onze kennis van Deens en Zweeds is ondertussen iets beter, bij Hollviken in Skåne Zuid-Zweden had deze koning onder water een grote barriére opgeworpen.

Na de cultuur maar een pilsje bij de Jelling Kro gehaald. Lekker! De dag erop zou weer iets zonniger en minder cultureel worden, hoewel lezen is ook cultuur, richting Vejlefjord.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver