vrijdag 19 mei 2017

Holwerd, het Wad

Fijn een paar dagen naar Ameland. Van Holwerd naar Nes op Ameland vaar je door de prachtige Waddenzee. ’s Avonds heen door de Waddenzee onder een bloedrode lucht en terug nog een paar scholeksters gezien de vlak voor of onderweg op de trek naar het zuiden, want het is november, aan het fourageren op een zandbank. Prachtig zo’n 3 kwartier durende overtocht.

De scholekster (Haematopus ostralegus) is een zwart-witte steltloper met een zwart-wit verenkleed, een oranje snavel en oranje poten. Rondom de ogen heeft hij een oranje ring. Het verenkleed is bij beide geslachten gelijk. De lichaamslengte bedraagt 40 tot 45 cm. Het is een trekvogel. Hun voedsel bestaat uit schelpdieren, wormen en krabben. Bij schelpdieren knippen ze eerst de sluitspier door, voordat de schelp kan dichtslaan, waarna ze de prooi opeten. Na een mislukte poging proberen ze de schelp open te hameren op een harde ondergrond. De broedtijd is van half april tot in juli. De scholekster legt meestal 3 of 4 eieren in een nest, een ondiep kuiltje. De eieren zijn gemiddeld 57 x 40 mm groot. Meestal broedt de scholekster op grasland, maar ook op bouwland en platte grint bedekte daken op industrieterreinen, waar geen gevaar dreigt van roofdieren als vos en hermelijn. De eieren komen uit na 25 à 27 dagen broeden. De jongen worden dan nog een poosje gevoed door de ouders, in tegenstelling tot bij de meeste andere weidevogels.

Scholekster op het Wad


Vroeger op school werd mij verteld, dat de scholekster een waadvogel was, die steeds meer op weiden en akkers broedt. Tegenwoordig broeden de scholeksters zelfs bij ons op het industrieterrein.

Zaterdag 15 februari 2020 op een zeer zachte winterdag zijn de scholeksters op ons industrieterrein al weer terug!
Dinsdag 14 februari 2024, op een zeer zachte dag met motregen zijn de scholeksters weer aanwezig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver