vrijdag 19 mei 2017

Hazelaar in bloei

Begin februari en wat bloeit de hazelaar in onze tuin mooi. Het is nog winter, er komt zo ook weer een vorstperiode aan, maar toch zie je dat de lente in aantocht is. Groot is onze hazelaar nog niet, maar ieder jaar halen wij er meer hazelnoten af. Afgelopen najaar toch al een paar handen vol opgegeten. Leuk toch?

De hazelaar is een struik die hier ook in het wild voorkomt uit de berkenfamilie. De eetbare vrucht van de hazelaar is de hazelnoot.

De hazelaar is net als de Forsythia, die iets verderop in onze tuin staat een “naaktbloeier”: de plant bloeit voordat er bladeren komen en is voor de bestuiving afhankelijk van de wind. Aan de hazelaar zitten de mannelijke en de vrouwelijke bloeiwijzen apart. De mannelijke bloemen zitten in katjes en zijn al in de zomer aanwezig in de oksels van de bladeren. Ze gaan pas bloeien in januari, zie foto! De vrouwelijke bloemen zitten met drie tot vier stuks in een klein knopje bij elkaar. Tijdens de bloei zijn alleen de rode stijlen met de stempels te zien.

De bladeren zijn enkelvoudig en veernervig. De bladrand is dubbel gezaagd en er is geen bladschijfinsnijding. Ze hebben de vorm van een omgekeerd ei met een uitsteeksel. de struik wordt tot 6 m hoog en gaat pas na 10 jaar vrucht dragen. Er zijn echter ook geënte struiken verkrijgbaar, die al na 3 jaar vrucht dragen, die hebben wij dus!

Hazelnoten bevatten veel vitamine E. Een handvol bevat ongeveer 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Verder bevatten ze veel energie (682 kcal per 100 gram), voornamelijk in de vorm van onverzadigde vetzuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver