donderdag 25 mei 2017

Giethoorn – Rondvaartje?


Uit ons logboek 4 en 5 juni 2005


4 juni 2005 
Ik had het mij anders voorgenomen, maar was vanmorgen 8 uur alweer bright and shiny. Lekker ontbeten in Belt-Schutsloot met een vet gebakken ei. Tien uur voeren wij al. Met een slakkengangetje over de Belterwijde naar Giethoorn. Rond 12 uur hadden we al een plekje in passantenhaven Zuiderkluft. ’s Middags lekker door het dorp geslenterd, wat kristallen en fossielen bekeken en aardewerk.



Dat Wandelen in zo’n toeristenfuik heeft een risico 😉 Je bent even van boord van je eigen schip, omdat je even de benen wilt strekken, wordt je aangehouden door een vakantiewerker; “Willen jullie een rondvaart maken?”, “NEE! We zijn met onze eigen boot”.


Daarna lekker eten gemaakt en nu is het weer bijna half 6 en in Giethoorn moest ik ook nog op een ijsje trakteren.

Wil je rond 8 uur nog ergens een ijsje halen, dan heb je een probleem. Tussen 9 en 6 is er van alles open en van alles te krijgen, maar… zijn om 7 uur ’s avonds de dagjesmensen weg, dan is Giethoorn nog steeds mooi, maar wel een beetje een spookdorp.

 ’s Avonds heeft mijn lief voorgelezen, partijtje voetbal met zijn vieren. Dit wordt bij ons al echt een gewoonte onderweg.  Nog met zijn allen een laatste ronde met de hond gedaan, Maar ons oude beestje werd al snel moe. ’s Avonds lagen wij ook alweer vroeg op bed.

5 juni 2005

Heerlijk rustig aan gedaan vanmorgen. Boot een beetje schoongemaakt, handwasje gedaan. Pas 1 uur gingen wij weer varen richting Steenwijk. Kwamen wij nog langs de kampeerboerderij, waar wij jaren geleden (samen) met jeugdkamp als leiders waren geweest. Na zo’n 5 kwartier varen hadden wij onze ligplaats voor vandaag weer gevonden ’n paar honderd meter van de 1ste brug in het Steenwijkerdiep. Gelijk even gevoetbald in het weiland. Tussen 3 en 4 even heerlijk geborreld en rond half 6 hebben wij heerlijk pannenkoeken met smurrie gegeten. Nu is ‘t 6 uur en de Dutch Boys komen voorbij op de CD. Onze zoon heeft 2 baarsjes gevangen met zijn kruisnet. Met zijn vieren ’s avonds alweer gevoetbald, het werd alweer 10-9.

Even piesen


Rond 1200 vestigden leden van de sekte van de Flagellanten zich in het uitgestrekte veengebied waar nu Giethoorn ligt. Zij maakten hier de 1e Nederlandse veenkolonie. In de 14e eeuw werd de 1e kerk in Giethoorn gebouwd, een katholieke. In de 2e helft van de 16e eeuw vestigden zich doopsgezinden in Giethoorn. Toen begon ook de natte vervening, door toenemend turfvervoer werd onder meer de Dorpsgracht gegraven. Hierlangs gingen zich later steeds meer mensen vestigen, ook veel boeren. Door de vervening ontstonden rond Giethoorn uitgestrekte meren zoals de Bovenwijde. Bijzonder van deze meren is dat het water er vaak niet meer dan een meter diep is. Het Gieterse Meer tussen Giethoorn en Blokzijl is het enige meer in de regio dat niet door vervening, maar in de ijstijd is ontstaan.

Meer over en vanuit Giethoorn staat in onderstaande stukjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver