vrijdag 26 mei 2017

Egmond aan Zee – Vuurtoren

Lekker een weekendje weg naar Egmond aan Zee met het gezin. Banjeren door de duinen, struinen over het strand en sneupen in het dorp.

De eerste avond gelijk even over het strand banjeren en daar zagen wij hem al in het donker oplichten, de vuurtoren J.C.J. van Speijk in 1833 gebouwd een 28 meter hoge toren op een 9 meter hoog duin met een lichtkarakter isophase in 10 seconden.

De vuurtoren werd in 1834 uitgekozen als J.C.J van Speijkmonument, ter nagedachtenis aan luitenant-ter-zee Van Speijk, die liever de lucht in vloog dan zijn schip over te geven aan de Belgische vijand. Hij stak de voorraad kruit aan boord aan op 5 februari 1831. Behalve Van Speijk, vonden ook 25 andere bemanningsleden en een aantal Belgen de dood bij de ontploffing. De toren sinds 1990 onbemand wordt nog steeds gebruikt als herkenningspunt en controle voor de plaatsbepaling apparatuur aan boord van schepen en is zeker voor de recreatievaart, die vaak zonder ultramodern navigatiesysteem werkt, onmisbaar. De KNRM gebruikt de vuurtoren bij reddingacties en oefeningen. Rijkswaterstaat kan met de op de toren geplaatste camera’s de effecten van golven, getij en zandsuppleties voor de kust in de gaten houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver