vrijdag 26 mei 2017

Blokzijl-Koeien op de dijk

30 april 2012, samen een paar dagen weg met de boot

Wij hadden allerheerlijkst uitgeslapen. Er waren nog twee andere boten in vluchthaventje de Ketting in Genemuiden tegen de tijd dat wij opstonden.
Heerlijk samen ontbeten, de hond daarna uitgelaten en vertrokken. Eerst richting Vollenhove, vervolgens richting Blokzijl. Voor Blokzijl liepen de koeien op de dijk. Wat zwartbont en wat roodbont.


Een koe is een vrouwelijk rund en als moederdier een belangrijke producent van melk. Een melkkoe geeft in een lactatieperiode tussen de 5 en 35 liter melk. Een melkkoe wordt gemiddeld 315 dagen per jaar gemolken, gemiddelde productie 7875 liter melk per koe per jaar. Sommige koeien produceren tijdens hun leven wel 100.000 liter melk.

Koeien zijn erg belangrijk voor onze voedselvoorziening. Er is een groot aantal rundveerassen, zoals bijvoorbeeld de Schotse hooglander. Een koe kan 20 jaar worden. Tegenwoordig wordt de gemiddelde melkkoe echter maar vijf à zes jaar oud. Wanneer een koe minder melk geeft of niet optimaal vruchtbaar is, wordt ze afgevoerd naar het slachthuis. Ze wordt dan vervangen door een vaars, een jonge koe.


In Blokzijl werden wij nog gefilmd terwijl wij de sluis uitvoeren. Dat blijft voor sommige mensen toch heel bijzonder. Het Giethoornse Meer over en in het kanaal nabij Scheerwolde een mooi plekje uitgezocht. Stoelen op de kant, want het is eindelijk mooi weer.
Een wit wijntje gedronken en dan begint het te kriebelen, want er moet iets gedaan worden. Mijn lier is met Zikaflex in de weer bij de ramen en ik heb het dek in de verf gezet, tenminste de delen van het dek, waar wij niet hoeven te lopen. Het is daarna weer mooi opgeknapt.
Stiekem aan komt er steeds meer wind, dus gaan we weer naar binnen. Zo gaan wij koken macaroni.


Meer over en vanuit Blokzijl staat in onderstaande stukjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver