dinsdag 2 mei 2017

Arnhem, Burgers’ Zoo

Na een drukke periode vonden wij, dat wij ons zelf wel even mochten belonen op een dagje Burgers’ Zoo, op naar Arnhem. Weer eens naar een de dierentuin, ook in Münster bezochten wij al een dierentuin. Wij hebben genoten van Burgers’ Bush, Desert (dat ons ook deed denken aan een eerdere vakantie naar New Mexico lang geleden), Ocean en andere onderdelen, maar ook de pinguins zijn altijd leuk. Het werd een geslaagd dagje.

De Zwartvoetpinguins van Burgers’ Zoo, komen oorspronkelijk niet uit Antartica, maar van de kust van Zuid-Afrika en Namibië. Zelfs de Nederlandse winter kan hun soms te veel zijn, zodat ze wel eens een dagje in onze winter binnen moeten blijven.

De zwartvoetpinguïn of brilpinguïn (Spheniscus demersus) is een pinguïn uit de familie Spheniscidae, orde Sphenisciformes. Deze pinguïn heeft een zwarte rug en flanken en witte buik en keel. Over de buik loopt een zwarte, hoefijzervormige streep. De vleugels zijn aan de bovenzijde zwart, aan de onderzijde gevlekt. Ook de kop is zwart-wit. Opvallend is een naakte, roze vlek die boven hun ogen richting de bovensnavel loopt. Daarom kreeg de soort in het Afrikaans de naam brilpikkewyn. ‘Pikkewijn’ is oud-Nederlands voor pinguïn. De snavel van de zwartvoetpinguïn is stevig en grijs-zwart van kleur. De poten zijn zwart.

Jonge dieren zijn dof grijsbruin. De buik is wit, maar de witte wenkbrauw ontbreekt. Deze pinguïn wordt ongeveer 60 tot 70 cm lang. De luide roep van de zwartvoetpinguïn lijkt op het gebalk van een ezel. De zwartvoetpinguïn leeft langs de kustwateren het westen van Zuid-Afrika en Namibië, waarlangs de Benguelastroom stroomt. De zwartvoetpinguïn is de enige nog levende pinguïnsoort die langs de Afrikaanse kust broedt. Er zijn wel prehistorische soorten die ook in Afrika voorkwamen

Deze pinguïnsoort vormt kolonies op eilanden vlak voor de kust en op enkele plekken op het vasteland. Het is een uitstekende zwemmer, die onder water snelheden van wel 20 km/u kan halen. Hij eet kleine vis als ansjovis, schaaldieren en inktvis. Ze foerageren voornamelijk overdag in groepjes op zee tot zo'n 15 km uit de kust. De pinguïns blijven aan het oppervlak, maar houden regelmatig hun kop onder water om prooien te vinden. Zodra iets is ontdekt, duikt het gehele foerageergroepje onder.

Het is een groepsdier, dat rust en broedt in grote kolonies. Alhoewel de soort zich het gehele jaar door kan voortplanten, vindt dit meestal plaats in de zuidelijke zomer.

Wat wordt de volgende dierentuin, die wij gaan bezoeken?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver