vrijdag 12 mei 2017

Arcen, watermolen

Woensdag 1 juni 2016

Na een ritje met de wagen in de omgeving van Arcen kwamen wij op de terugweg langs de Graanbranderij de IJsvogel gevestigd in de Wymarse watermolen. Wij hebben daar heerlijk geluncht met lekkere soep op het mooie terras, prima bediening en in de winkel nog wat lekkers te drinken gekocht.

In heel Nederland zijn volop windmolens, maar in het oosten en zuiden zijn ook her en der wel wat watermolens.



De Wymarse Molen of Kasteelmolen behoorde tot de bezittingen van kasteel Arcen, dat wij een dag eerder bezochten en stond ten zuiden van het oorspronkelijke kasteel, dat tijdens het beleg van Venlo in 1646 werd verwoest. In 1856 had de molen twee onderslagraderen: een voor de oliemolen en een voor de korenmolen die in het gebouw gevestigd waren. In 1881/2 werd de molen verbouwd, waarbij een onderslagrad en een bovenslagrad werden aangebracht, die samen een stalen koningspil aandreven.

In 1944 werd de molen zwaar beschadigd, raakte steeds verder in verval totdat in 1978 de Stichting Het Limburgs Landschap eigenaar werd van kasteel kasteeltuinen en molen. Ook werd de Stichting Behoud Watermolen Arcen opgericht. Er werden plannen voor restauratie gemaakt en nadat het kasteel en de kasteeltuinen waren opgeknapt, is in 1990 ook de watermolen gerestaureerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver