vrijdag 14 april 2017

Koolmees

Sommige dagen is het weer wat minder en zit je wat meer binnen. Heb je een goed gevuld vogelhuisje dan is er altijd wel wat te zien, zoals een koolmeesje dat (samen met een roodborstje en huismus) dat lekker komt snoepen, of badderen in de waterbak.

Woensdag 31 mei 2023 vloog er bij ons weer eens een nestje koopmeesjes uit. Woutertje was de jongste van het gezin. Toen ik thuis kwam 's morgens op mijn fiets, zat hij nog bij ons op het stoepje. Waar moet ik nu heen in deze grote wereld?












Ze zijn de grootse mezensoort zo'n 14 centimeter groot en 17 gram zwaar. De koolmees heeft een zwarte kruin, witte wangvlekken, gele borst en daarop overlangs een zwarte band. Mannetjes zijn te herkennen aan de duidelijk bredere zwarte band, maar ook aan de grotere hoeveelheid zwart tussen de poten en meer glans op de kop. Het jong is valer gekleurd en mist de zwarte streep, deze verschijnt in het najaar. De roep van de koolmees klinkt als péh-puuh wat vergelijkbaar is met het geluid van een fietspomp. De zang lijkt iets zachter dan die van de pimpelmees. De vlucht van de koolmees is meestal gelijk aan die van andere mezen. In grote bogen vliegt de koolmees door de lucht, afwisselend wordt met de vleugels geslagen en gezweefd.

Ze leven in bosrijke gebieden, maar ook in tuinen met veel groene voorzieningen. Ze zijn niet schuw. De gemiddelde leeftijd van een koolmees in goede levensomstandigheden bedraagt ongeveer 10 jaar.

Koolmezen zijn uitzonderlijk baldadig maar ook nuttige dieren voor liefhebbers van fruitbomen en grote fruitgewassen. Vele koolmezen zullen namelijk vruchten en bladeren aan gewassen doorzeven om rupsen op te pikken. Ze kunnen grote aantallen rupsen wegvangen op een biologische manier maar dit gaat natuurlijk wel ten koste van de vruchten en bladeren die op hun beurt ook weer erg belangrijk zijn voor de oogst en de plant.

Maar daar sta je allemaal niet bij stil als je ze gewoon lekker in de tuin bewondert.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver