zaterdag 8 april 2017

Praag (Ts) Malá Strana

Zojuist de Praagse Burcht bekeken en nu dalen wij in Praag af van de heuvel weer naar de Moldau, door de wijk Malá Strana (de Kleine Zijde). Wat is dit een schilderachtig stadsdeel.

Al bij de stichting van de Praagse burcht ontstond onder de heuvel een “voorburcht”. Dit ‘de Kleine Zijde’ groeide uit tot een centrum in de internationale handel. Al in de 14e eeuw werd zij Civitas Minor Pragensis ‘Kleine Praagse Stad’ genoemd. De huidige naam is hiervan afgeleid.

Tem tijde van Karel IV werd de stad tussen 1360 en 1362 flink uitgebreid. Malá Strana bestond nu uit het gebied tussen de stad Hradčany (tegenwoordig tevens een wijk van Praag) en de Moldau.

Na 2 grote branden in 1503 en 1541 werd Malá Strana opnieuw opgebouwd door de rijken en de adel, waardoor in de wijk nu nog steeds veel paleizen en grote huizen staan, vooral in barokstijl.

Onderweg richting Kampa Eiland en later weer de ‘Oude Stad‘ liepen wij eerst langs de Sint-Nicolaaskerk, iets verder kwamen wij alweer langs De Kerk Kindje Jezus van Praag, ook weer zo’n kerk vol pracht en praal. Wij kwamen op zondag even voor twaalven, vlak voor het begin van de mis.De predikant begon de dienst in het Engels: gebed en dan gezang, orgel en een jongenskoor. Daarna slopen alle toeristen in de achterste rijen weer de kerk uit. Aparte ervaring.

Op naar Kampa Eiland

Meer over en vanuit Praag staat in onderstaande stukjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver