vrijdag 14 april 2017

Lelystad (Fl) – Het Allemansend

Deze week las ik in de media, dat het weer is het tijd was om De Batavia de draaien. Dat gebeurt eens in de twee jaar, zodat het schip gelijkmatiger slijt door de weersinvloeden en dat de zijde die uit het zicht ligt, kan worden onderhouden.

Wij zijn er als gezin ook eens geweest met onze boot. Dit is ons verhaal.

Zowel buitenom vanaf Almere over het Markermeer als binnendoor bijvoorbeeld vanaf Natuurpark Lelystad aan de Larservaart zijn wij wel in de Bataviahaven in Lelystad geweest. Een keer, de kinderen nog in de basisschoolleeftijd zijn wij naar de Batavia geweest, een rondleiding.

Heel leuk, zo’n schip was toch veel ‘ruiger’en moeilijker te besturen als het in speelfilms lijkt.

Leuk is het verhaal over het allemansend,wat bij de rondleiding werd verteld.

Het is een stuk touw met daaraan een kwast dat vroeger, dat rond de Gouden Eeuw, toen toiletpapier nog niet bestond, gebruikt werd op boten voor de persoonlijke hygiëne. Na het poepen gebruikte men het allemansend om de billen schoon te vegen waarna het allemansend weer terug in zee werd gegooid. Door het zoute zeewater bleef het uiteinde van het touw schoon. Het andere gedeelte van het touw zat vast aan de reling bij de boegspriet. Het VOC-schip Batavia op de Bataviawerf in Lelystad heeft dus zo’n allemansend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver