vrijdag 28 april 2017

Lekker mais uit eigen tuin

Onze tuin is elk jaar en elk seizoen weer anders, Wij hebben er planten en struiken voor de leuk en voor de vogels, maar verbouwen ook wel eens iets om op te eten, zoals maïs

In de tweede helft van september was onze mais klaar om te oogsten.

Gelijk een deel klaar gemaakt. Gewoon de schutbladeren en draden van de mais af, even koken in water in een grote pan en dan heerlijk afkluiven van de kolf met wat boter en zout er op. Heerlijk!

Vroeger hadden wij al ‘s een ander maisras Navaho blue corn uit Santa Fé meegenomen en hier opgekweekt in onze toen veel kleinere tuin. Deze kolven waren in ons gematigde zomer nooit zo goed gelukt als deze suikermais.

Over mais

Het uit de grassenfamilie afkomstige mais komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en wordt daar al zo’n 3000 jaar gegeten. Vooral in Mexico vormt mais de basis van diverse gerechten.

Columbus bracht mais naar Europa. Het overgrote deel van in Nederland verbouwd mais is snijmais, dat wordt gebruikt als veevoer. In de supermarkt vind je suikermais, wat ook in moestuinen wel wordt verbouwd.

Bewerkte mais vind je terug in de vorm van popcorn (gemaakt van pofmais), tortilla’s en cornflakes. Maismeel (bijvoorbeeld maiszetmeel als allesbinder) en maisolie worden voor veel producten gebruikt.

Mais reguleert de spijsvertering en zorgt voor een gezonde bloedsuikerspiegel, mede door de vitamine B en de proteïnen (eiwitten) in mais. Dit maakt mais gezond. Het absorbeert overtollig cholesterol en helpt daarmee hart- en vaatziekten voorkomen. Het is dus een gezonde snack. Mais bevat mineralen zoals kalium, natrium, calcium, ijzer, magnesium en fosfor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver