vrijdag 14 april 2017

Kampa Eiland (Ts) Overstroming

Zondag 12 maart 2017

Busje genomen door Duitsland via o.a. Dortmund en samen een paar dagen naar Praag. Het was een topweekend. Wat is Praag een mooie goed bewaarde stad en wat hebben wij veel gezien. Zoals de dag, dat wij vanaf de Praagse Burcht waren afgedaald door Malá Strana (de Kleine Zijde) over een beek naar het Kampa Eiland in de Moldau.

Nou zijn wij in Nederland voor een groot deel beneden de zeespiegel gelegen wel bekend met de kracht van het water, maar in een stad op en rond heuvels gelegen als Praag je verwacht het niet, toch ook. Zo is er op het Kampa Eiland een pub waarop op de gevel is aangegeven hoe hoog het water stond bij overstromingen. In 2002 was de waterstand in augustus extreem, zie de rode pijl op de foto.

Er kwamen in Tsjechië in augustus bij deze overstromingen 17 mensen om. De rivier Moldau en zijrivieren traden op verschillende plaatsen buiten hun oevers. In 9 dagen tijd viel hier net zo veel neerslag als anders in de hele zomer. Het waterpeil in de Moldau steeg meer dan 7 meter en het overstromen van het oude centrum kon nog maar net voorkomen worden door het leggen van zandzakken. De metro en het stadsdeel Karlín liepen wel voor een groot deel onder water. Het Nationaal Theater en de dierentuin werden niet gespaard. Een olifant in de dierentuin verdronk. Een zeehond ontsnapte en werd later opgevist in Dresden. Het transport terug naar Praag overleefde het dier echter niet.

Na een wandelingetje over dit eiland en wat hoogte (diepte?) punten hier te hebben bekeken gingen wij over de middeleeuwse Karelsbrug naar het oude centrum.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver