vrijdag 14 april 2017

Grand Halleux, naar ’t Café

Wat gebeurde voor wij naar de kroeg gingen? 

Het was in een natte juni in de jaren 90. Wij waren op vakantie met een kleine kampeeruitrusting in de Ardennen. Vanuit Vielsalm, waar wij waren gearriveerd met de trein reden wij met de bus weer een stukje terug richting Grand Halleux waar wij onze tent op zetten..


... en op zijn tijd een poep en een plas deden.

Op een avond dachten wij wij gaan naar het dorpscafé van Grand Halleux, daar is het droger, dan in ons kleine tentje. Het was er gezellig en druk en iedereen sprak er Frans. De plaatselijke bewoners verder geen enkele andere taal. Dit dus enkele tientallen kilometers van de Nederlandse en tien kilometer van de Duitse taalgrens. Maar ja ik had 2 jaar Frans op de MAVO gehad, maar mijn vriendin sprak geen Frans. Toch sprak men honderd uit tegen ons. Ja het was gezellig. Vooral een man type eeuwige vrijgezel veertig plus en met een Asterix-hoofd vond het fijn met ons te praten. Ik deed erg mijn best in steenkolen Frans en vroeg hem vaak nog eens wat hij zei.
Op een gegeven moment dacht deze man waarschijnlijk, ‘hij begrijpt er niets van’ en ging toen vooral tegen mijn vriending praten. Zijn antwoordde op elke verhaal van hem oui, oui, waarmee hij het idee had, zij is een goede gesprekspartner en begrijpt alles tenminste.
Later kwam er gelukkig ook nog een Italiaan het café bezoeken, die zowel Nederlands, Frans als Duits sprak, waardoor er weer een echt gesprek ontstond.

Doordat wij nogal wat pilsjes kregen, kwamen wij 's nachts wat beneveld in het pikkedonker weer  op de camping aan.

Ja beregezellig. Na een kleine week in dit dorpje en de omliggende plekken, zoals Coo, Luik en omgeving te hebben verkend. vertrokken wij richting Kautenbach in Luxemburg. Hopend op beter weer…

Maar de derde dag gingen wij eerst eens in Trois-Ponts kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver