dinsdag 25 april 2017

Amersfoort - kleinklauwotters in het Dierenpark

Zaterdag 25 juni 2016

Wij waren al een jaar niet meer naar een dierentuin geweest (vorig jaar waren wij naar Burger’s Dierenpark) en op advies van onze dochter werd het Amersfoort. Vele jaren geleden waren hier vaak geweest, maar de laatste tien jaar niet meer.

Veel herkenden wij nog, maar er was ook veel veranderd. Wij vermaakten ons vooral erg met de touwbruggen over sommige dierenverblijven en daarna met een glijbaantje weer naar beneden.

De grappige kleinklauwottertjes hadden nog wel hetzelfde verblijf. De inclusief staart 55 cm lange kleinklauwotter, dwergotter of sero Aonyx cinereusis is de kleinste otter ter wereld. Hun oren zijn klein en rond en een klep-achtige structuur maakt het mogelijk ze te sluiten onder water. De snorharen op hun snuit zijn gevoelig voor aanraking en trillingen onder water, en bij het opsporen van de bewegingen van de prooi. Tussen de tenen bevinden zich korte zwemvliezen. Hun vacht is op de rugzijde bruin, op de buikzijde lichter. Onder aan de snuit en op keel en borst bevinden zich witte velden.

Ze leven samen in groepen van zo’n 12 dieren, die met elkaar communiceren door middel van geluiden en geuren. Territoria worden gemarkeerd met klierafscheidingen, urine en uitwerpselen. Tussen partners bestaan hechte relaties. Een worp bestaat meestal uit 2 tot 6 jongen, die door beide ouders worden verzorgd. De kleinklauwotter leeft van weekdieren, mosselen, krabben en andere kleine waterdiertjes.

Ze komen enkel in het wild India, China en in Zuidoost-Aziatische landen zoals Indonesië en de Filipijnen in mangroven en allerlei zoetwatergebieden, zoals moerassen, rivieren, meren en overstroomde rijstvelden.

Na afloop van een paar actieve uurtjes in de dierentuin, pannenkoeken eten in de Kabouterhut!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver